Семинар на тема: „Избор на подходящи породи овце за планински и полупланински райони. Методи на развъждане”.

 

На 05.04.2016 г., в Дома на техниката – Кърджали се проведе съвместен семинар, организиран от Териториалния офис на Националната служба за съвети в земеделието, Опитна станция по животновъдство и земеделие (ОСЖЗ) – Смолян, Националната овцевъдна асоциация и ТО на НТС, на тема „Избор на подходящи породи овце за планински и полупланински райони. Методи на развъждане”.

Събитието породи небивал интерес. На него присъстваха над 70 овцевъди от цялата област. Лекциите и последвалите дискусии бяха с продължителност повече от 4 часа.

Основният лектор, доц. д-р Цонка Оджакова от ОСЖЗ – Смолян, в своето експозе запозна присъстващите с: породите овце, подходящи за отглеждане в Източните Родопи; със специфичните изисквания при храненето на различните породи; както и с по-важните изисквания на ЕС за хуманно отношение към животните.

 

 

Д-р Митков – началник отдел „Здравеопазване на животните” от Областна дирекция по безопасност на храните – Кърджали информира животновъдите за най-често срещаните болести по овцете в нашия регион, както за навременните мерки, които трябва да се вземат и за необходимите документи, с които трябва да става придвижването на животни на територията на областта и страната.

Председателят на Националната овцевъдна асоциация – г-н Бисер Чилингиров обоснова пред присъстващите нуждата и ползите от сдружаване на животновъдите.

You may also like...