Денят на Земята

ПЛАСТМАСИЯ – островът от боклуци, три пътипо-голям от Франция

Днес, по случай международния Ден на Земятя /22 април/, в зала 211 на Дом на науката и техниката, Диана Соколова – експерт Организационна и научно-техническа дейност в ТО на НТС, изнесе лекция пред ученици от 9-ти А и 9-ти Б клас и учителите им по природни науки – Венета Орешкова, Незифе Местан, Севдалина Митева от  СУ “Йордан Йовков”.

Лекцията беше на тема: „ПЛАСТМАСИЯ – островът от боклуци, три пъти по-голям от Франция“ и е свързана с тазгодишната инициативата да се сложи край на пластмасите в името на здравето на хората и планетата, изисквайки 60 % намаление на производството на всички пластмаси до 2040 г.Наблегна се на един от основните проблеми в замърсяването на планетата – замърсяването на Тихия океан, образуването на така наречените острови от боклуци, състоящи се основно от пластмаси, рибарски мрежи и отпадъци от кораби и нефтени платформи, как това влияе пагубно върху морските обитатели и хората.

Представен беше и най-мащабния проект до момента, на 24-годишния холандски изобретател Боян Слат, който от частни спонсори и от държавни фондове на 160 страни събира 20 милиона долара за почистването на океана. През 2013 год. Слат основава неправителствената организация The Ocean Cleanup („Океанското почистване“) и оттогава досега екипът е извършил няколко единствени по рода си изследвания.

 Въз основа на тези резултати The Ocean Cleanup разработи система за почистване на океана, наречена „Система 001“ или наричана още „Морска прахосмукачка“.

Учениците бяха запознати и с някои видове пластмаси, употребявани в ежедневието и годините за разграждане в природата, ако не бъдат изхвърлени на определените места и не бъдат рециклирани.

You may also like...